Historie Steenhof Suites

Na een grondige verbouwing van het monumentale pand aan de prachtige gracht ‘Het Steenhof’ in het historische centrum van Leiden heeft Steenhof Suites in 2016 de deuren geopend. De verbouwing tot kleinschalig boutique hotel heeft plaatsgevonden met respect voor de bouwhistorische aspecten. En met oog voor de hedendaagse behoefte van gasten die willen genieten van een verblijf in een uniek design hotel.

De historie van het pand met de karakteristieke trapgevel gaat terug tot de late middeleeuwen. In die tijd werden er monumentale panden voor de huisvesting van gegoede burgers gebouwd op de kades van de vestinggracht. De kern van het voorhuis van het monument dateert, volgens bouwhistorisch onderzoek, al uit de periode 1460-1466. Dit deel was toen nog uit hout opgetrokken.

Voor zover bekend heeft het pand in alle eeuwen vrijwel continu een woonfunctie gehad. In de loop van de tijd is het meermalen verbouwd en uitgebreid. Zeer uniek is het feit dat het pand ook een laat-gotische nis in een muur heeft met een wasbekken. Een zogenoemde piscina. En de middeleeuwse kelder is pas in de 21e eeuw herontdekt en thans in gebruik als wijnkelder. De entree naar de wijnkelder ligt in de nieuwe lounge Charly’s.

Wij zijn bijzonder trots op ons exclusieve hotel. En op de ambiance en historie. Steenhof Suites heeft om die reden op Wikipedia een speciale pagina gemaakt. Daar is de complete historie van ‘t Bruggehoofd na te lezen. Het is toch uniek dat we op oude plattengronden van het historisch centrum van Leiden ons pand al kunnen aanwijzen? Ook toen hadden we onszelf al op de kaart gezet…

Van: Tot: Check beschikbaarheid of boek uw kamer