Historie Steenhof Suites
Ons kleinschalige hotel in de binnenstad van Leiden is gevestigd in twee naast elkaar gelegen monumentale grachtenpanden aan ’t Steenschuur. Deze vestinggracht ligt in het verlengde van het Rapenburg. Beide grachten zijn reeds in de 13e eeuw gegraven. Doordat de stad Leyden bleef groeien, kwamen de grachten uiteindelijk binnen de stadsmuren te liggen en verloren ze hun functie als vestinggracht. Langs de grachten werden monumentale panden gebouwd, waar de gegoede burgerij zich vestigde. En dat geldt ook voor de panden waar Steenhof Suites is gevestigd. Steenschuur nummer 11 en nummer 13 zijn beeldbepalende panden met een verhaal, met een rijke geschiedenis. De verbouwing van de rijksmonumenten tot een kleinschalig boutique hotel heeft plaatsgevonden in 2015 en 2018/2019. Een bouwbedrijf gespecialiseerd in monumentale verbouwingen heeft met respect voor bouwhistorische aspecten, de wensen van de hedendaagse hotelgast én liefde voor het vak de renovatie van Steenhof Suites uitgevoerd.
’t Bruggehoofd
Steenschuur nummer 11, met de karakteristieke trapgevel en fraaie rode luiken, heeft in de loop van de 20e eeuw de naam ’t Bruggehoofd meegekregen. Een verwijzing naar de unieke ligging, op de kop van de Groenebrug over de gracht. De historie van het pand gaat terug tot de late middeleeuwen. De kern van het voorhuis van het monument dateert, volgens bouwhistorisch onderzoek, al uit de periode 1460-1466. Dit deel was toen nog uit hout opgetrokken. Uit onderzoek van het hout in de kap van het achterhuis blijkt dat deel tussen 1488 en 1500 te zijn gebouwd.
Voor zover bekend heeft het pand door de eeuwen heen vrijwel continu een woonfunctie gehad. In de loop van de tijd is het voorhuis en achterhuis meermalen verbouwd en uitgebreid. Historische elementen in het interieur zijn de eikenhouten trappen, de lambrisering, balkenplafonds, de houten vloeren en de verschillende schouwen; o.a. in de Royal Suite waar een schouw van meer dan 500 jaar oud staat. Zeer uniek is het feit dat het pand ook een laatgotische nis met een wasbekken in een van de wanden heeft; een zogenoemde piscina. Zo’n wasbekken vinden we vooral in kerken, voor het reinigingsritueel voorafgaand aan een kerkmis. De piscina wijst op privé-devotie: het thuis uitoefenen van het geloof. De middeleeuwse kelder onder het pand is pas in de 21e eeuw herontdekt en thans in gebruik als wijnkelder. De entree naar deze wijnkelder ligt in de herenkamer Charly’s Lounge.
Steenschuur nummer 13
De bouwgeschiedenis van dit pand bestaat uit maar liefst zeven verschillende bouwfases, waarbij de eerste bouwactiviteiten op het perceel al rond 1500 hebben plaatsgevonden. Er zijn verschillende historische elementen uit verschillende eeuwen bewaard gebleven, die voor het pand van grote monumentale waarde zijn. Als eerste de prachtige trapgevel van het voorhuis die dateert uit het begin van de 17e eeuw. In latere tijden hebben er verbouwingen plaatsgevonden, maar de kern van de voorgevel is al zo’n 400 jaar oud. Deze gevel met het rode baksteen en de zandsteen elementen heeft alle kenmerken van de Hollandse Renaissance stijl.
In het interieur is de geschiedenis volop aanwezig, uit allerlei bouwperiodes. Als eerste worden de stucplafonds, de lambriseringen en diverse schouwen geroemd. Een leuk detail is het toilet op de binnenplaats, uit het begin van de 20 eeuw. Met een marmeren vloer, de kenmerkende witjes aan de wand en een fraaie toiletpot van blauwgebloemd aardewerk. En niet te vergeten een aantal 17e-eeuwse eikenhouten deuren, die echter in de loop van de tijd allemaal op andere plekken zijn komen te hangen. In de Van der Werf Suite is de entree naar de badkamer verlaagd, vanwege zo’n historische deur. Hier buigen wij voor het verleden…
Kruitramp van Leiden
Op de pagina over de historie van ons hotel mag de Leidse kruitramp uit 1807 niet ontbreken. In de tijd van de Franse bezetting, toen koning Lodewijk Napoleon Bonaparte hier de scepter zwaaide, voer een schip volgeladen met bijna 18.000 kilo buskruit van Haarlem naar Delft. Midden op ’t Steenschuur kwam de lading, om onverklaarbare redenen, tot ontploffing. Een enorme ramp met veel slachtoffers (151 doden en meer dan 2.000 gewonden). Meer dan 200 woningen werden verwoest/ onbewoonbaar en de schade aan ramen en daken reikte tot ver in Leiden en de directe omgeving. Prenten uit die tijd tonen een enorme ravage. Als door een wonder zijn de panden van Steenhof Suites (Steenschuur nummer 11 en 13) vrijwel onbeschadigd gebleven. Naar alle waarschijnlijkheid heeft de Lodewijkskerk bescherming geboden aan een deel van de bebouwing langs ’t Steenschuur.
Leidens Ontzet
Op 3 oktober wordt jaarlijks in Leiden uitbundig gevierd en herdacht dat in 1574, ten tijde van de Tachtigjarige Oorlog, de stad werd bevrijd van de Spanjaarden. En daar hoort hutspot, haring en wittebrood bij. Leidens Ontzet behoort tot de grote volksfeesten van Nederland. Het vieren en herdenken van de historische gebeurtenis wordt van generatie op generatie overgedragen en behoort sinds juni 2019 tot het Immaterieel Erfgoed van Nederland. Op de website van de 3 october Vereeniging staat een uitgebreide historische toelichting. Het Van der Werfpark, gelegen tegenover Steenhof Suites, en een van de Steenhof Suites zijn vernoemd naar Pieter Adriaanszoon van der Werff, de heldhaftige burgemeester ten tijde van het Beleg van Leiden. Midden in het park staat een standbeeld van Van der Werff.
Op de kaart
Wij zijn bijzonder trots op ons exclusieve kleinschalige hotel, met de bijzondere ambiance en historie. Steenhof Suites heeft om die reden op Wikipedia een speciale pagina gemaakt. Daar is o.a. de complete historie van ‘t Bruggehoofd na te lezen. Het is toch uniek dat we op oude plattengronden van het historische centrum van Leiden, bijvoorbeeld een kaart uit de 17e eeuw, onze panden al kunnen aanwijzen? Ook toen hadden we onszelf al op de kaart gezet…